недеља, 19. фебруар 2017.

KESTEN

Kesten - ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost i zbog toga se preporučuje svima. U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome šro ima niži procenat masti, a takođe jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. 
Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten. Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to deluje i protivupalno, pa je idealna namernica za osobe koje boluju od atritisa i reume.

10 razloga zbog kojih obavezno treba da uvrstite kesten u zimsku ishranu:
  1. Brzo zasicuje - Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata.
  2. Dobar za zube i kosti - Zbog kombinacije kačcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.
  3. Stimuliše funkcije nervnog sistema - Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.
  4. Koristan u ishrani dijabetičara - Zbog spore apsorpcije uhljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.
  5. Sadrži sve esencijalne amino kiseline - Sadrži sve esencijalne amino kiseline - Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.
  6. Brašno od kestena je je namernica bez glutena - Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba koje su u različitoj meri osetljive na gluten.
  7. Kesten dobar u borbi protiv anemije - sa visokim je sadržajem gvoždja i u kombinaciji sa nekim svežim voćem ( zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.
  8. Kesten ima efekat kardio - štita - Time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru propociju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.
  9. Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom - zbog niskog sadržaja natrijuma, a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipetenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.
  10. Čuva crevni sistem i imunitet - Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakteriske flore, sprečava konsipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotrovno deluje i na imunitet.
 Kesten je u prodaji od oktobra do marta.
 Pošto kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju.  Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i vazduhom. Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osetiti njegovu težinu i odstraniti kestenaste orahe koje je zahvatila buđ. Treba ga čuvati u frižideru.





2 коментара: