понедељак, 31. август 2015.

Razglednica Trsta i dvorca Miramare

 Provela sam osam predivnih dana u obilasku Trsta sa okolinom i Venecije. Prepuna sam utisaka, očarana  lepotom italijanskih trgova, arhitekture, hrane, mode... a tu se našla i poseta zamku Miramare.

Prva stanica Trst
Važi za jedan od predivnih gradova Italije.
Piazza della Borsa, Piazza del Unita d Italia su poznati  trgovi u Trstu, sa vidnim elementima arhitekture iz doba Hazburške monarhije.
U Trstu postoje mnogi verski objekti: bazilika Sv. Justa, crkva San Antonio (katolička), crkva Svetog Spiridona (srpska pravoslavna crkva),...Mogla bih da nabrajam i opisujem satima turističke atrakcije grada.


Trst je velika i značajna luka Jadranskog mora. Jedna od  atrakcija grada je kanal Grande, gde su  pristajali brodovi pre izgradnje luke.

Osetih glad, pa ću sada malo pisati o hrani.
Poznata "Illy Caffe" dolazi upravo iz Trsta. 
Hrana u Trstu je obeležena italijanskom, austrijskom i slovenskom tradicionalnom kuhinjom. Što ne znači da pored silnih picerija, nema i dobrih kobasica, kebaba, hamburgera, viršli... 
Mocarela, pekorino i gorgonzola, rikota su sirevi koje možete najčešće naći.



















Rukola salata koja je neizostavni sastojak mnogim jelima.








                                            Probala sam ove dve vrste pice i veoma su ukusne


 Druga stanica Dvorac Miramare





Poseta dvorca Miramare je na mene ostavila  poseban utisak. Prelepi dvorac je udaljen od centra Trsta oko 5-10 km. Ime dvorca na španskom znači "gledati more", što nije ni čudo jer je sagradjen na strmim stenama sa pogledom na plavetnilo mora.
Sagradjen je u 19. veku za cara Maksimilijana Hazburškog i njegovu suprugu Šarlot, belgijsku princezu.














Zamak okružuje ogroman park, prepun  egzotičnog drveća i cveća.



















Unutrašnjost zamka, pokazuje život  aristokratije u tom periodu i nju  samo dobri i snalažljivi  fotografi mogu da uslikaju, kao moja sestra i ja  hehe :D















Posle šetnje ovim lepim zamkom otišli smo na osvežavajuće piće, Aperol spritz. To je italijansko piće koje se pravi od belog vina (Prosecco), sode i slatkog likera Aperola koji ovom koktelu daje intenzivnu narandžastu boju. Služi se obično uz: čips, koštunjave plodove, masline, plodove mora, sa raznim vrstama sireva, salatama od voća ili povrća, mini picama, sendvičima...


Ovde vidite i Prosecco, predivno italijansko sladunjavo vino, koje ide i u Aperol Spritz.






Za one koji manje vole slatka pića tu je Campari Spritz, gde se Aperol zamenjuje dozom Camparija. Cene ovih pića su malo više od 4 do 15 eura, što naravno zavisi od toga gde ga pijete i kakve grickalice dobijate.

Sledeći post odmah za ovim je prekrasna Venecija.

























































































2 коментара: